Succes voor longbow-schutters Landmans Unie op het Nederlands Bondskampioenschap

Wedstrijden

SCHIJNDEL | Schutters van Landmans Unie zijn al jarenlang regelmatig succesvol in de recurve en compound klasse. Afgelopen weekend werden er medailles binnengehaald door de longbow-schutters tijdens het Nederlands Bondskampioenschap 18 meter indoor.

Bij Landmans Unie zijn er meerdere schutters die met een traditionele boog of een longbow schieten. Regio-wedstijden werden geschoten in het najaar van 2023 en de schutters plaatsten zich voor het rayonkampioenschap. Door de successen op dit rayonkampioenschap mochten vier schutters van LMU deelnemen aan het Bondskampioenschap dat werd gehouden in Landsmeer. Marc Steenbakkers en Onne Kierkels schoten met een traditionele houten recurve boog, Elwin Romeijn en Jolanda van Gogh met een longbow. Bij de klasse longbow mogen alleen houten pijlen worden gebruikt op een boog zonder hulpmiddelen en de pees raakt niet de lat van de boog. 

Na twee rondes van 30 pijlen wisten alle vier de schutters de finalerondes te bereiken. Onne en Marc werden helaas uitgeschakeld tijdens de finalerondes van de klasse traditioneel. Elwin en Jolanda mochten uiteindelijk gaan schieten voor de medailles. Elwin verloor helaas de finalewedstrijd longbow 1e klasse en ontving de zilveren medaille. 

Jolanda wist de finale te bereiken door eerder al twee keer een ronde te winnen door een shoot-off. De winst van de wedstrijd bij een gelijke stand wordt dan bepaald door de pijl die het dichtst bij de roos wordt geschoten. Beide schutters krijgen 1 kans: 1 pijl. Een shoot-off winnen met een pijl midden in de roos geeft Jolanda zelfvertrouwen en de finale die hierna volgde was van korte duur. Na drie sets was de overwinning met 6-0 al een feit. Een podiumplaats en een gouden medaille in de 2e klasse longbow: een mooie prestatie voor een schutter die dit jaar haar eerste competitie en de kampioenschappen schoot met een longbow. 

Dit artikel verscheen eerder op mooischijndel.nl